úterý 10. května 2011

Slohovka

Slohový útvar - vypravování
Adam Rajnoha
3.F


Lež má krátké nohy, daleko neuteče

Tehdy ještě mladý Spud nevěděl, kam jeho otec chodí každý večer. On a otec bydleli na okraji toho nejodpornějšího města v jižní Dakotě. Když si zase po večeří obouval Trent, tak se jeho táta jmenoval, boty a nasazoval klobouk, přiběhl za ním Spud se slovy „ Tati, proč musíš zase odejít ? Proč mě tu necháváš samotnýho ? “ Trent se jen chladným pohledem rozloučil se svým sedmiletým synem a zabouchnul dveře. Tu noc malý Spud probrečel v koupelně. Ono se tomu ani moc nedá říkat koupelna, ale v podmínkách, ve kterých tito dva žili opravdu nezáleží na tom, jako máte koupelnu.
Když nad ránem přišel Trent domů, jen přehodil přes svého syna ručník a nechal jej spát ve svých kalužích slz, ve kterých se přímo topil v utrpení a stezku. Jakmile se Spud probudil, přiběhl s velikým hněvem za svým otcem, ale přes to všechno ho polapila láska k tomu jedinému, koho má. Trent však místo opětování jen tiše řekl „Malý Spude, dnes je náš den, seber si u sebe jednu nejcenější věc a za 5 minut tě čekám před domem.“ Spud celý zmatený odešel hledat přívěsek, který dostal od táty před lety jako prý poslední památku po matce. To samozřejmě nebyla pravda, Trent k němu přišel při jednom výletu s bandou přátel, když se snažili vykrást věznici. To víte, s crackem jde vše lehce a tak není divu, že si dokáže vydělat na nějaké to živobytí.
Jakmile se objevil Spud ve dveřích, z auta před domem vystoupil jeho otec a zakřičel na něj „honem, pojď za mnou, pojedeme tady s klukama na jeden výlet, neboj, pojď...“a tak se rozeběhl a skočil otcovi do náruče. Nemusí vám být kdoví kolik let abyste pochopily, co se děje, když za autem houká policejní maják. Ve autě, když už jim podle všeho nezbývalo moc času řekl Trent synovi pravdu o tom, jak kradou, že jednou ve drogách...pro Spuda to bylo ale moc slov a málo z toho pochopil, byl celý zmatený a tak seděl na sedačce s rukami v klíně, nemluvil, nemrkal, přemýšlel. Zatímco ostatní na tom tak dobře nebyli, chlap co seděl vedle Spuda vytáhl pistoli a začal střílet na policejní vůz za nimi. Následovala několika minutová přestřelka kdy utrpěli všichni několik zranění. Na konci cesty byla zatáčka, ta zatáčka byla klíčová v tom, co se bude dít dál. Vlevo totiž bylo hlavní město, vpravo údolí. Vyděšený řidič si nemohl vybrat kam pojede, na poslední chvíli zvolil cestu k údolí, kde však byla celkem hluboká propast a vzhledem k tomu, že jeli po hřebeni, musel řidič dávat sakra pozor! V tu chvíli zazněl výstřel a kulka prorazila zadní sklo, opěradlo a následně Trentovu lebku. Spud se otočil na otce, neměl tolik slz kterými by vyjádřil co všechno chce, hněv, strach a lítost se mu navzájem přebíjeli v jeho mladé hlavě a jak už to udělá každý, prostě zvolil svou, ač ne nejlepší volbu. Otevřel okýnko a vylezl na střechu. Policista za ním ihned zahodil zbraň, nechtěl ublížit dítěti. Stejně tak řidič vozu s mrtvým Trentem se lekl při pohledu zrdcátkem na střechu a prudce zabrzdil. V tom Spud sletěl ze střechy na kamenitou zem. Policista ihned zastavil a přivolal dítě pomoc. První auto se po prudkém zabržděním rozotčilo do hodin a zřítilo se z útesu. Nikdo z cestujících nepřežil. Spud, poté co se zotavil se svých zranění v nemocnici zavolal policistovi, který jej zachránil, aby mu přinesl přívěsek. Ten přívěsek po matce zůstal v autě na sedačce. Spud nechtěl do rodiny, která zavraždila posledního z jeho rodiny ale na rozkaz soudu byl přiřazen právě tam. Policista se mu několikrát omlouval, dokonce mu donesl i jeho přívěsek, ale Spud nedokázal příjmout, co udělal. Jednou po večeři řekl své maceše, že by si chtěl ráno promluvit o něčem důležitém s otčímem. Macecha se z úsměvem rozloučila a všichni odešli spát. Ráno už jen Spud odcházel s lítostným úsměvem nartech když v noci zardousil oba své nové rodiče v jejich vlastní posteli.
Kriminalisté, co tento případ vyšetřovali dodnes nemohou přijít na viníka události, jedinou stopou byl přívěsek nalezený v jícnu otčíma. Spud má dnes 23 let, žije ve Velké Británii a úspěšně vychodil střední školu. Příští rok se chce hlásit na Policejní akademii.

3 komentáře:

  1. Možná místo vychodil - vyšel :)) Ale to je asi věc názoru :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak 'vyšel' ani náhodou, hovorově se používá vychodit.. jinak třeba vystudoval..

    OdpovědětVymazat